RSS

Archives

Image

Lambik brouwen en steken

 Hallo Biervrienden,

Mooi is het dat ik als Nederlander contact gekregen heb met enthousiaste mensen die zich serieus bezighouden met de spontane gistingsbieren!
Terwijl ik al bijna 40 jaar affiniteit met het brouwen heb, ben ik pas zo’n drie jaar geleden begonnen met experimenteren met spontane gisting. Helaas zijn de  brouwsels van het begin allemaal zo extreem vies van smaak dat die als mislukt beschouwd kunnen worden.       Pas in maart 2010 heb ik mijn eerste ‘lekkere’ lambiek gebrouwen. Deze lambiek was gegist met ‘bevruchting’ van de gisten hier uit de omgeving gecombineerd met een depot uit een fles Girardin en Lindemans. Een noodzakelijk compromis dus. Het karakter van deze lambik is wat appelig/citroenig van smaak en mist voor mij nog complexiteit. Dat komt deels door de gisting/lagering in Inox. Mijn streven voor komend jaar is dan ook houtlagering.
Gelukkig kan ik deze lambik wel goed gebruiken voor het steken met karaktervolle oudere lambikken, zodat ik toch een eigen geuze kan maken met -hopelijk- voldoende diepgang.
Hiervoor gebruik ik oude lambik van Girardin, De Troch en ook wel Lindemans.
Helaas is ‘bijzondere’ oude lambik eigenlijk niet te koop -want die gebruiken de brouwerijen zelf- dus de enige mogelijkheid is om af en toe wat lambikken te kopen in het Pajottenland en die zelf jaren thuis te laten rijpen.                                                                                                                                                            Gelukkig is mijn vrouw ook een groot geuzeliefhebster, dus dat is een extra stimulans!
Ik zou het super vinden om in contact te komen met andere lambikbrouwers en stekers om zodoende onze kennis met elkaar te delen.

Vriendelijke groeten van Toon van den Broek/Midwolde/Nederland.

 
Leave a comment

Posted by on 26/12/2012 in Toon

 
 
%d bloggers like this: